Здоров'я

10 продуктів корисних для вашого зору

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у всьому світі близько 285 мільйонів людей страждають від порушень зору. Майже 40 мільйонів з них вражені сліпотою. Ще 246 мільйонів мають знижений зір. При цьому, за даними медиків, 80 відсотків усіх випадків порушення зору можна запобігти або вилікувати, однак люди пізно схаменулися. А деякі – просто ігнорують профілактику.

10 продуктів корисних для вашого зору

10 продуктів корисних для вашого зору

Тим часом, для цього зовсім не потрібно приймати якісь спеціальні диво-препарати або відмовляти собі в радощах життя, наприклад, перестати читати і користуватися комп’ютером і телевізором. Іноді досить просто включити в свій раціон правильні продукти. Які саме? Читайте нижче.

Червоний солодкий перець у сирому вигляді

У солодкому перці міститься величезна кількість вітаміну С. А також корисні для очей і судин вітаміни А і Е. Вчені припускають, що регулярне вживання червоного перцю знижує ризик розвитку катаракти, але попереджають, що під впливом температури вітамін С руйнується. Тому їжте перець сирим!

Насіння соняшника і горіхи

В одній жмені насіння соняшнику або мигдалю міститься половина денної норми вітаміну Е. А він в поєднанні з іншими поживними речовинами здатний сповільнювати розвиток вікової макулодистрофії – захворювання, при якому вражається сітківка ока і порушується центральний зір. Крім того, вітамін Е запобігає катаракті. Вам ще потрібні приводи їсти насіння? І про лісові горіхи, арахіс і арахісове масло теж не забудьте – вони також багаті вітаміном Е.

Темно-зелені листові овочі

Капуста калі, шпинат та інші темно-зелені листові овочі – багате джерело вітамінів С і Е. У них також містяться каротиноїди – лютеїн і зеаксантин. Ці рослинні форми вітаміну А знижують ризик розвитку хвороб очей, таких як катаракта і макулодистрофії.

Лосось

Для здоров’я сітківки ока необхідні два типи жирних кислот омега-3 – ДГК і ЕПК. Обидва типи містяться в жирних сортах риби, таких як лосось, тунець і форель. Омега-3 жирні кислоти захищають ваші очі від макулодистрофії і глаукоми, а недолік цих речовин викликає синдром «сухого ока».

Солодка картопля

Помаранчеві овочі і фрукти, такі як солодка картопля, морква, канталупа, манго і абрикоси, містять багато бета-каротину – різновиду вітаміну А, завдяки якому наші очі здатні пристосовуватися до темряви. Крім того, в одному солодкому картоплі міститься половина денної норми вітаміну С і трохи вітаміну Е.

Нежирне м’ясо і птиця

Цинк переносить вітамін А з печінки в сітківку ока, де він використовується для вироблення захисного пігменту меланіну. Найбільше цинку міститься в устрицях. Але досить його і в яловичині, свинині і курячому м’ясі.

Бобові

Якщо ви віддаєте перевагу вегетаріанській низькокалорійній їжі багатій харчовими волокноми, то для підтримки здоров’я очей вам необхідно включити в свій раціон бобові. Вибір досить великий: квасоля, горох, сочевиця.

Куряче яйце

Куряче яйце – справжній скарб для ваших очей. Цинк що міститься в ньому дозволить вашому організму засвоїти лютеїн і зеаксантин, що входять до складу жовтка. Жовто-оранжевий пігмент цих речовин захистить ваші очі від впливу шкідливого випромінювання.

Гарбузові

Людський організм не здатний сам виробляти лютеїн і зеаксантин. Але ці корисні речовини у великій кількості містяться в овочах сімейства гарбузових. Крім того, гарбузові багаті вмістом вітамінів А і С, цинку і жирних кислот омега-3.

Брокколі і брюссельська капуста

У цих овочах міститься цінна комбінація поживних речовин: вітамін А (у вигляді лютеїну, зеаксантину і бета-каротину), вітамін С і вітамін Е. Всі вони є антиоксидантами, які захищають клітини вашого ока, і особливо сітківку, від шкідливого впливу вільних радикалів.

Важливо

Відповідно до Міжнародної класифікації хвороб-10 (оновленої і переглянутої в 2006 році), помірні і тяжкі порушення зору об’єднуються в поняття “знижений зір”, а знижений зір разом зі сліпотою представляють всі порушення зору. Основними причинами порушення зору є:

  • Нескоректована аномалія рефракція (короткозорість, далекозорість або астигматизм) – 43%;
  • Непрооперована катаракта – 33%;
  • Глаукома – 2%.