Здоров'я

Продукти які допоможуть запобігти депресії

Шлях до психічної рівноваги лежить через шлунок. У цій статті ми розповімо вам як підтримати своє психічне здоров’я за допомогою продуктів харчування. Ви дізнаєтеся, що саме допоможе запобігти депресії.

Продукти які допоможуть запобігти депресії

Продукти які допоможуть запобігти депресії

М’ясо

Запорука успіху – в послідовності. Не можна сказати: «Їжте індичку – і буде вам щастя». Надходження певних речовин повинно бути регулярним, а раціон різноманітним. Так що вивчіть принципи «антистресового» харчування і дійте відповідно до них.
Наприклад, білок повинен бути присутнім в раціоні завжди.
Згадана індичка і курка багаті амінокислотою триптофан, яка бере участь у виробленні серотоніну. Бобові, пісне м’ясо, нежирний сир, риба, молоко, йогурт, соєві продукти – теж білок. Вибирайте, чергуйте, головне – не забувайте про нього.

Овочі

Іспанські вчені досліджували причини депресії серед 4 211 чоловіків і 5 459 жінок. Виявилося, що ступінь депресії у сильної половини людства залежить від сукупності таких чинників, як куріння і дефіцит фолієвої кислоти. У жінок – від відсутності фізичної активності на тлі дефіциту вітаміну В12.
І це далеко не невинне явище. Дефіцит поживних речовин призводить до пригніченого стану, а депресія заважає нормально харчуватися.

Замкнуте коло.

Розірвати його можна, якщо системно вживати бобові, горіхи, темно-зелені овочі, рибу, морепродукти – в них багато фолієвої кислоти і вітаміну В12.
Депресію також можна … закидати помідорами. Томати містять велику кількість фолієвої і альфа-ліпоєвої кислоти – головних ворогів пригніченого стану.

Ягоди

Чорниця, малина, полуниця, ожина – кращі союзники в боротьбі з пригніченим станом.
У дослідженні, опублікованому в Journal of Nutritional and Environmental Medicine, описується, як протягом двох років пацієнти з депресією отримували плацебо і антиоксиданти. У підсумку в «антиоксидантній» групі «бал депресії» виявився нижчим, ніж в групі «плацебо».

Кисломолочні продукти

Настрій залежить ще і від рівня вітаміну D. До такого висновку в різні роки приходили зовсім різні дослідницькі групи.
Вчені з Університету Торонто помітили: люди, які страждають сезонними афективними розладами, відчувають себе набагато краще навесні і влітку – в сезон, коли під впливом сонячних променів в організмі збільшується концентрація вітаміну D.
Тим, хто не живе під пальмами, рекомендується налягати на кисломолочні продукти, рослинне і вершкове масло, сирі жовтки, морепродукти і печінку риб (особливо палтуса і тріски).

Горіхи і риба

Ці речовини знижують симптоми депресії і покращують роботу мозку. Це підтверджує дослідження, опубліковане в Британському журналі психіатрії.
Автори задаються питанням: чому переважна більшість біологічних досліджень зосереджені на нейротрансмітерів (речовинах, які беруть участь у передачі нервових імпульсів), коли мозок ссавців на 80% складається з ліпідів (жирів)? Чи не продуктивніше було б сконцентруватися на їх вивченні?
А поки в науковому співтоваристві йдуть суперечки, дієтологи радять насичувати себе (і свій мозок) омега-3, вживаючи натуральні продукти (жирні кислоти так краще засвоюються).
Рівняння – на волоські горіхи, рибу (той же палтус, оселедець, форель, скумбрію, сардини, лосось) і морепродукти.
Чи не менше Омега-3 і в консервах. У 100-грамової банки консервованого тунця (у власному соку) міститься добова норма.

Морепродукти


55 мікрограмів на день – стільки селену потрібно дорослій людині для підтримки душевної рівноваги. Вчені давно встановили зв’язок між дефіцитом мікроелемента і поганим настроєм.
Як і у випадку з омега-3, лікарі пропонують зосередитися не на капсулах, а на натуральній їжі: свинячих і яловичих субпродуктах, яйцях, рибі (особливо оселедця), делікатесних омарах, лангусти і доступніших креветках і кальмарів.
І запам’ятайте: ворог селену – вуглеводи. Борошняне і солодке його руйнують.

Соління і гриби

Якщо у вас проблеми з травленням, то швидше за все, і настрій так собі. Адже кишечник – це буквально другий мозок. Під час внутрішньоутробного розвитку мозок і стінки кишечника формуються з однієї і тієї ж тканини.
До того ж в кишечнику проводиться 80-90% серотоніну. Не в мозку – в кишечнику! Тому що мешкають там бактерії – це диригенти нашого настрою. Так що не забувайте про соління без оцту, м’які сири, гриби і, звичайно, кисломолочні продукти.
І не забувайте, що самий збалансований і багатий триптофаном раціон не замінить консультації лікаря!