Здоров'я

Трансжири провокують агресію і депресію

Велика кількість трансжирів у раціоні людини веде до того, що вона починає вести себе агресивно. Співробітники Каліфорнійського університету стверджують, що трансжирні кислоти можуть бути причиною агресії і роздратування.

Трансжири і раціоні провокують агресію і депресію

Трансжири і раціоні провокують агресію і депресію

Такі висновки вони зробили, провівши дослідження, в якому брали участь майже 1000 представників різних статей і різних вікових груп. Вчені провели ряд тестів, а також проаналізували, як учасники експерименту поводилися в певний період.

В результаті були зафіксовані різні показники конфліктності, агресивності, дратівливості і при цьому враховані інші чинники, вплив на поведінку яких могло бути істотним: освіта, стать, вік, пристрасть до спиртного і нікотину.

В результаті дослідження вчені визначили, що ті його учасники, які споживали більшу кількість трансжирів, частіше проявляли нетерпимість, дратівливість та інші форми агресії. Така взаємозалежність свідчить про те, що існує зв’язок між наявністю в раціоні їжі, що містить велику кількість трансжирних кислот і проявом агресії. Однак над встановленням причинно-наслідкового зв’язку вчені ще планують працювати в майбутньому. В даний час дослідники вже визначили, що трансжири несприятливо впливають на метаболізм, збільшують показники холестерину, збільшують резистентність до інсуліну і погано впливають на здоров’я людини в цілому.

Ці дослідження підтверджують дані, отримані раніше. Так, нещодавно було проведено ще одне тривале дослідження, в якому вчені спостерігали за 12000 добровольцями протягом шести років. З огляду на всі інші чинники раціону цих людей і їхнього способу життя, дослідники з Іспанії зробили висновок, що трансжири сприяють ризику розвитку депресивного стану. Було відзначено, що ймовірність розвитку у людей депресії збільшується пропорційно вживання продуктів, що містять трансжири. Так, люди, які не можуть і дня прожити без булочок, тортів та іншої здоби, в півтора рази частіше переживають депресивні стани. Цікаво, що при переважанні в меню продуктів, що містять поліненасичені жири (містяться в рибі, лляному, кунжутному маслах і ін.), Ймовірність прояву депресії навіть трохи знижується.

Слід пам’ятати про те, що багато трансжирів міститься в смажених стравах, здоби, фастфуді, напівфабрикатах.