Здоров'я

Вчені радять заїдати жирну їжу арахісом

Експерименти показали, що арахіс запобігає ефекту посилення жорсткості артерій після їжі, що знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.


Результати дослідження, проведеного фахівцями з харчування з Університету штату Пенсільванія (США) опубліковані в журналі Journal of Nutrition.

«Зазвичай після жирної їжі артерії стають більш жорсткими через реакцію клітин, що вистилають судини зсередини, на підвищений рівень тригліцеридів в крові. Це призводить до зниження еластичності артерій, що, в свою чергу, обмежує доступність оксиду азоту. Дефіцит окису азоту призводить з того, що артерії гірше розширюються. Згодом цей механізм може привести до утруднення процесу кровообігу, ускладнивши роботу серця і підвищивши ризик важких серцево-судинних проблем, таких як серцева недостатність », – пояснила провідний автор дослідження Пенні Кріс-Етертон (Penny Kris-Etherton).

Дослідники встановили, що арахіс запобігає різкому підйому рівня тригліцеридів в крові після їжі, що в підсумку зберігає еластичність артерій. Цей ефект був підтверджений в ході експерименту, в якому брали участь 15 молодих, в цілому здорових, але страждаючих ожирінням або надмірною вагою чоловіків. Частина учасників отримувала з жирною їжею по 85 грамів несолоного арахісу, а частина – ні. Вчені брали у учасників зразки крові через 30, 60, 120 і 240 хвилин після їжі. У підсумку в «арахісовій» групі рівень тригліцеридів в крові після їжі виявився в середньому на 32% нижче, ніж у тих, хто арахіс не отримував.

Тепер Кріс-Етертон і її колеги планують продовжити вивчення цього ефекту, біологічні основи якого поки неясні, на більш широкій групі учасників, що включає і чоловіків, і жінок.